VERZIN, jaargang 8 nummer 1 (2013)

‘Tem je feeks’, schrijftips voor het neerzetten van sterke vrouwelijke personages in Verzin, juli 2013.

fragment:

Je wilt een sterk vrouwelijk personage in je verhaal stoppen? Dat begrijp ik. Het hoeft geen betoog dat de moeilijke vrouw al een tijdje meedraait in de literatuur. En ook vandaag is zij nog steeds populair. Zowel in genreromans als in literaire werken wordt regelmatig een memorabele feeks ten tonele gevoerd. Reden genoeg dus om zelf te experimenteren. Laten we op zoek gaan naar de handschoenen en het katje.

Luister naar mij. Alleen naar mij. Sluit je af van de buitenwereld en geef je over aan mijn raad. Doe wat ik zeg. Mijn naam is Xanthippe. Je weet wel: de oerbitch, de tweede vrouw van Socrates, van alle vrouwen diegene waarmee je volgens Xenophon onmogelijk kon opschieten. De vrouw waarnaar Shakespeare verwijst in zijn Het temmen van de feeks en Poe in het gedicht An acrostic. De helleveeg, het serpent, de duivelin. Doe wat ik zeg.

%d bloggers liken dit: